Čebula je tako rekoč nepogrešljiva v kuhinji – mnogo tradicionalnih jedi ni brez čebule, pa tudi zdrava je!
Obstaja več različnih sort čebule, med drugim imamo v Sloveniji Ptujski lük, ki je slovenska avtohtona sorta čebule in prva zaščitena slovenska zelenjava s certifikatom.
So pa nekatere sorte po mnenju kulinaričnih mojstrov bolj primerne za nekatere jedi, druge pa za druge. Zbrali smo nekaj nasvetov.
Bela čebula
Bela čebula ima nežnejši, bolj sladek okus in je primerna za uporabo v solatah, kot sveža priloga ter v azijskih jedeh, kot je stir fry.
Rumena čebula
Rumena (ali rjava) čebula ima najmočnejši okus, je najbolj ostra. Zato je najboljša izbira za golaž in omake pa tudi za pražen krompir in čebulno juho.
Rdeča čebula
Rdeča čebula ima najmilejši okus – odlična je surova pa tudi v omakah.
Mlada čebula
Mlada čebula je nekaj posebnega, jemo jo lahko kar celo, sicer pa surovo sesekljamo in v sezoni potresemo na solate, juhe, krompir, … karkoli!
Šalotka
Šalotka ima specifičen okus, ki naj bi jedi dvignil na višji nivo. Odlična je za omake in surova ali popražena, kot dekoracija.