Testenine so zelo priljubljena jed – pripravljene pa so lahko ekspresno hitro. Ta omaka vam bo vzela precej več časa, kot če le pogrejete tisto iz trgovine, a verjemite, vredno bo!
Sestavine:
- testenine po izbiri
- 4 srednje veliki, čim bolj zreli paradižniki
- 2 rumeni čebuli
- 1 rdeča čebula ali šalotka
- 1 strok česna
- 2 pesti sveže bazilike
- šopek svežega peteršilja
- olivno olje
- sol, poper
- rožmarin, origano, timijan
- lovorjev list
- žlica medu
- žlička sladkorja (najbolje rjavega)
- po želji: malo smetane
- po želji: malo vina (suhega belega)
- po želji: feferon ali čili
Priprava:
Na olivnem olju počasi do karamelizacije pražimo drobno nasekljano čebulo, ki smo jo solili in sladkali. Ko se razpusti, spremeni barvo in zadiši po sladkem, dodamo sesekljan česen ter tiste začimbe, katerih nimamo svežih. Premešamo, dolijemo malce vina, ko izpari, dodamo na drobno narezane paradižnike (lahko jih olupite, ni pa nujno). Zavrite, zmanjšajte temperaturo, dodajte lovorjev list, sol in poper, po želji še feferon ali čili, premešajte in počasi kuhajte vsaj pol ure. Vmes skuhajte testenine in jih odcedite, ne splakujte in ne dodajajte maščobe.
Če se omaka preveč zgosti, dodajte malo vode ali še malo paradižnika (olupljenega). Dodajte žlico medu, sesekljano baziliko in peteršilj, po okusu dosolite. Pred postrežbo po okusu vmešajte še malo sladke smetane (za kuho ali za stepanje).
Okrasite s parmezanom in listi bazilike, lahko tudi s kakšnim češnjevim paradižnikom.
NAMIG: V omako lahko po želji dodate npr. pražene bučke, gambere, tuno iz konzerve, morske sadeže …