Musaka velja za jed, ki se jo pripravlja občasno, za goste, predvsem pa malce dlje časa. Je sicer relativno nezahtevna, tudi časa ne porabimo prav veliko. Tokrat smo se odločili, da jo poskusimo brez mesa. Pravi izraz je torej morda zloženka iz krompirja in zelenjave.
Sestavine (za 2 večerji ali za 4 priloge):
- 4 srednje veliki krompirji
- 1 čebula
- 1 melancan
- 1 paradižnik
- maslo ali oljčno olje
- začimbe (priporočamo origano, čili in rožmarin)
- sol, poper
- smetana (po okusu je lahko to kisla, sladka ali pa za kuhanje)
- nariban sir
- jajce
Priprava:
Olupite in narežite krompir na rezine ter ga skuhajte. V ponvi prepražite sesekljano čebulo, dodajte na čimmanjše kose narezan melancan, ko spremeni barvo, dodajte še paradižnik in začimbe ter na srednjem ognju dušite do okusne omake.
Pečico segrejte na 175 stopinj Celzija. V namaščen pekač denite plast krompirja, plast omake, plast preliva in ponovite še enkrat vse plasti. Pecite 20-25 minut oz. toliko časa, da zgornja plast rahlo porjavi.
NAMIG: Zelo okusno jesensko omako oz. nadev lahko pripravite iz gob namesto zelenjave.
Za vegansko različico izpustite jajce in uporabite veganski sir in smetano.