Sestavine:
- 3-4 solatne kumare
- 1 mlada čebula
- 1 dl kisle smetane
- 3 dl kislega mleka ali jogurta
- 1 čajna žlička soli
- 1 čajna žlička mlete rdeče paprike
- sveže mlet poper
- 1 čajna žlička kumine
- 1 strok česna
Priprava:
Čebulo olupimo in narežemo na tanke kolobarčke. Kumare očistimo, odrežemo vrhe in naribamo na tanke kolobarje ali rezance. Rahlo posolimo in pustimo stati vsaj pol ure. Nato kumare previdno ožamemo. Dodamo čebulo in prelijemo z omako iz smetane in kislega mleka. Začinimo s poljubnimi začimbami, na primer z mleto rdečo papriko, kumino, lahko tudi s česnom ali sveže mletim poprom. Ponudimo k mlademu krompirju.
Domačih mladih kumar raje ne lupimo, saj je v lupini ogromno bioaktivnih snovi. Kumaričnega soka ne zavržemo, ampak ga uporabimo za pripravo zelenjavnih napitkov ali drugih zelenjavnih jedi.