Miške so priljubljena pustna sladica, marsikdo jih pripravi raje kot krofe, saj je recept bolj enostaven. Danes miške delamo večinoma z jogurtom in pecilnim praškom ali pa skuto, včasih pa so bile miške iz kvašenega testa. Pust se bliža, sladica je slastna tudi že kak teden prej … Poiskali smo recept za “miške na način naših babic”.
Sestavine:
- 120 dag moke (gladke ali za krofe)
- 3-4 rumenjaki
- 4 žlice sladkorja
- 120 g masla
- 5 g svežega kvasa
- 1 vanilijeva sladkor
- 3 žlice ruma
- 3 dcl mleka
- olje za cvrtje
- po želji: limonina lupinica
- sladkor v prahu za posip
- ščepec soli
Priprava:
Najprej pripravimo kvasec – v presejano moko, ki ji dodamo šćepec soli, v skledi naredimo jamico, vanjo pa vlijemo kvas, raztopljen v mlačnem sladkanem mleku in pomešamo z malo moke. Pustimo da vzhaja. V drugi skledi penasto umešamo sladkor in rumenjake, dodamo rum, 2 dcl mleka in limonino lupinico in dobro premešamo.
Vse skupaj počasi vlivamo v moko, mešamo z roko in dodajamo vzhajan kvas. Testo mora biti mehko, po potrebi dolijemo preostalo mleko, nato pa še stopljeno maslo. Res dobro pregnetemo, pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem eno uro in pol.
V posodi segrejemo olje za cvrtje, ki mora biti segreto ravno prav, da miške ne bodo vpile preveč maščobe, obenem pa se ne bodo zažgale. Žlico pomočimo v segreto olje, nato pa z njo zajemamo testo in ocvremo miške. Ocvrte denem na cedilo ali na papirnato brisačko, pred postrežbo – najbolje še tople – pa “poštupamo” s sladkorjem v prahu.
Še nekaj namigov
- Miške lahko pripravite še na bolj enostaven način, brez kvasa, z jogurtom ali skuto in pecilnim praškov.
- V miške so včasih dali tudi rozine, namočene v rumu. Poskusite tudi takšne!
- v trendu so tudi miške, oblite s čokolado.