Melancani oz. jajčevci so na vrtovih že lepo debeli in z njimi lahko ustvarjamo številne okusne jedi z mediteranskim pridihom, npr. melancane na žaru s feta sirom.
Tokrat smo jih naredili v sila preprostem receptu – jed je lahko večerja ali pa priloga, zelo dobro tekne tudi kot nadev v sendviču ali tortilji.
Sestavine:
- 2 melancana, narezani na 1 cm debele rezine
- olivno olje
- paradižnikova omaka (najbolje domača, s čebulo in česnom)
- sesekljani listi bazilike
- 150 g mocarele, narezane
- 60 g naribanega parmezana
Priprava:
Pečico segrejte na 220°C. Pripravite 2 pladnja s peki papirjem, nanju položite rezine jajčevca in jih pokapajte z olivnim oljem, posolite in poprajte, pecite okoli 15 minut. Medtem pripravite paradižnikovo omako (zmehčajte sesekljano čebulo na olivnem olju, dodajte sesekljan česen, nato še paradižnik in kuhajte vsaj 10 minut, solite, poprajte, začinite).
Nato potrebujete pekač, v katerega vlijete pol skodelice paradižnikove omake, prekrijete s tretjino ali polovico melancanov, nato sledi paradižnikova omaka, bazilika, mocarela in parmezan – in ponovite še eno plast (ni nujno).
Pečete 25 minut do zlatorumenega sira.
Namig:
Postrežete lahko z mesom na žaru ali samostojno, s pica kruhki – če kaj ostane, pa so melancani s parmezanom menda naslednji dan, pogreti, še boljši.