Matevž je tradicionalna slovenska jed iz fižola in krompirja. Največkrat kot priloga, predvsem kislemu zelju ali kisli repi. Ob oboje za bolj bogat obrok ponudimo še klobaso, npr. pečenico, ali pa pečenko.
Matevža je sila preprosto pripraviti, saj gre za preprosto jed: kuhan krompir in kuhan fižol zmešamo in pretlačimo.
A da bo matevž res okusen, je treba upoštevati nekaj nasvetov naših babic …
Vedeti moramo, da včasih ni bilo bližnjic in če danes redko kdo kuha pire krompir iz vrečke, pa je mnogo kuhinj založenih s fižolom v konzervi. S tem ni nič narobe, a če želimo pristen kmečki okus, matevža pripravimo z doma kuhanim fižolom.
Sestavine:
- enaka količina krompirja in fižola (po pol kilograma za 4 jedce)
- maščoba (v starem receptu okoli 100 g zaseke, lahko pa uporabimo tudi olje)
- čebula, česen, sol, poper
- po želji še: ocvirki
Priprava matevža po nasvetih naših babic
- Izberemo okusen krompir za kuhanje. Najboljši bo, če skuhamo celega in neolupljenjega v slanem kropu, ko je kuhan, ga olupimo in narežemo.
- Fižol (rjav) skuhamo doma. Večer prej ga namočimo nato pa skuhamo do mehkega.
- Oboje zmešamo in pretlačimo do želene teksture (v pire ali v pire s koščki).
- Na zaseki prepražimo sesekljano čebulo, dodamo še sesekljan česen. Ko zadiši, ugasnemo, vmešamo v krompir s fižolom in po okusu dosolimo in popramo.
- Po želji matevža zabelimo še z ocvirki.
NAMIG: Poskusite tako kot včasih – matevža zmešajte s kislim zeljem ali repo!