Le ena potica pa se lahko imenuje Slovenska potica. To je Evropska komisija zaščitila aprila lani. Zaščitena Slovenska potica je enotna tako po vrsti testa, nadevih in obliki, predpisano je celo, kako mora biti pečena.

Slovenska potica je lahko pripravljena s petimi različnimi tradicionalnimi nadevi, orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto.

Pečena mora biti v potičniku, ki je tradicionalni pekač za peko Slovenske potice in zagotavlja edino pravo obliko potice – okrogla, z luknjo v sredini, njen zunanji rob je gladek ali pokončno rebrast. Imeti mora 3 – 4 zavoje, pečena v večjih potočnikih lahko ima še 1 – 2 več.

Potresena je lahko s sladkorjem v prahu in kot taka predstavlja našo narodno sladico, na katero smo zelo ponosni.

Vsi proizvajalci, ki želijo proizvajati zaščiteno Slovensko potico, se morajo predhodno certificirati, ostali pa lahko še naprej uporabljajo ime potica, orehova potica, ipd.

Vir: slovenia.info

(Visited 324 times, 1 visits today)
Close