Krompir v vseh oblikah je pri nas zelo priljubljen kot priloga. Krompirjeve tortice, ki jim dodamo meso in zelenjavo, so lahko samostojen obrok, ob njem prija omaka ali zgolj solata.
Sestavine:
- krompir (2 srednja na osebo)
- piščančja prsa (pečena in natrgana, lahko porabimo ostanke, tudi iz juhe)
- 1 sesekljana čebula
- jajce
- 200 g graha (kuhanega oz ga lahko dodamo kuhati h krompirju)
- nariban sir
- sol, poper
- maslo in mleko za pire (malo manj kot običajno, pire mora biti bolj čvrst)
Priprava:
Skuhamo krompir (in grah), pretlačimo in dodamo malo masla in mleka, da dobimo pire.
V skledi zmešamo pire, moko, čebulo, jajce, piščanca, sir (in grah), popramo in solimo. Dobiti moramo teksturo gostega testa.
Pečico segrejemo na 175 °C. Iz mase oblikujemo tortice in jih položimo na peki papir na pekač. Pečemo 30 – 40 minut do zlatorumene barve. Po želji jih ped peko premažemo z malce olja, vmes pa obrnemo.
Namigi za postrežbo:
- Krompirjeve tortice lahko ponudimo kot prigrizek, toplo predjed ali glavno jed.
- Postrežemo jih lahko s francosko solato ali tatarsko omako.
- Za bolj zdravo in svežo večerjo pa zraven tortic ponudimo skledo sveže solate ali npr. vloženo rdečo peso.