Krompirjeva solata je klasika med piknik prilogami. Prav tako pa skleda krompirja v solati prija kot samostojen obrok, ki si ga privoščimo, ko nam zadiši nekaj iz otroštva. Še posebej, če je taka, taprava, kot so jo pripravljale naše babice.
Sestavine:
- krompir
- čebula
- kis
- majoneza
- sol, poper
- po želji koprc ali drobnjak ali peteršilj
Priprava:
Za najboljšo krompirjevo solato krompir skuhamo cel, neolupljen v slani vodi. Ko je kuhan, ga olupimo in narežemo na kose (rezine) ter še toplega začinimo s kisom in soljo. Nato pustimo, da se ohladi. Med tem narežemo čebulo na čim tanjše rezine (prerezano na pol ali pa celo). Ko je krompir ohlajen, dodamo majonezo, poper in čebulo ter premešamo. po vrhu potresemo izbrano sveže zelišče ali njihovo kombinacijo. Postrežemo dobro ohlajeno.
Namigi:
- Modernejše različice krompirjeve solate pripravljajo brez majoneze, da je jed manj kalorična in manj mastna. Nekateri jo nadomestijo z oljem, drugi z jogurtom ali kombinacijo jogurta in majoneze.
- Francoski različici originalno nemške jedi dodajo še gorčico. Velja poskusiti!
- Nekateri krompirjevi solati dodajo še trdo kuhana jajca – okus je menda še boljši.