Ste za eno super jesensko obarvano kosilo ali večerjo, ki je sicer lahko priloga, lahko pa odlična brezmesna glavna jed, ki potrebuje le še solato (npr. motovilec ali radič se zelo dobro priležeta). Res zahteva malce več dela, a okus in videz bosta prepričala!
Sestavine:
- 6 srednje velikih olupljenih krompirjev
- 2 skodelici naribanega parmezana
- sol
- oljčno olje
- 1 čebula
- 1 srednje velika oranžna buča
- 2 stroka česna
- peteršilj
- poper
- po želji še skodelica sira
- jajce
- semena po izbiri
Priprava:
Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Krompir narežite na tanke rezine (lahko kar z lupilnikom, okoli 3 mm). Na peki papir posujte skodelico parmezana in ga lepo razporedite, da enakomerno prekrije cel pladenj. Nanj polagajte rezine krompirja tako, da se prekrivajo na obe strani. Čez posujte drugo skodelico parmezana. Lahko dodate še žličko soli. Pecite pol ure oz. toliko časa, da je krompir upogljiv, rahlo zapečen.
V posodi prepražite čebulo na malce oljčnega olja. Na srednjem ognju jo kuhajte do karamelizacije, vsaj 5 minut. Dodajte česen, ko zadiši, pa še na koščke narezano bučo. Kuhajte pokrito do mehkega, vmes večkrat premešajte, po okusu slite in poprajte.
Nato bučo enakmerno razporedite po krompirju. posujte s peteršiljem in sirom. S pomočjo peki papirja privzdignite en konec krompirjeve plasti, premazane z bučo in začnite zavijati v obliko rolade, pazljivo, da nadev pri straneh ne uhaja. Ko ste oblikovali rolado, jo premažite s stepenim jajcem in posujte s semeni ter pecite še 15 minut.