9:09 dop KULINARIKA IN RECEPTI

Krompir v solati – klasični in sodobni recepti

Krompir v solati je klasična priloga za k dunajskim zrezkom, ker je hladna priloga, pa je odlična spremljevalka žar dobrot na vseh piknikih, saj jo lahko pripravimo v naprej.

Včasih so krompirjevo solato pripravljali bogato, danes pa so bolj v trendu bolj zdrave različice. Za vse imamo recept!

Osnovne sestavine: krompir in čebula

  • Krompir,
  • čebula,
  • sol, poper.
  • Po želji pa izberemo: kis, majonezo, jogurt, olje, koprc, drobnjak, peteršilj, gorčico, trdo kuhana jajca.

Priprava:

Po klasičnem receptu krompir skuhamo cel, neolupljen, v slani vodi. Ko je kuhan, ga olupimo in narežemo na kose (rezine) ter še toplega začinimo s kisom in soljo. Nato pustimo, da se ohladi. Med tem narežemo čebulo na čim tanjše rezine (prerezano na pol ali pa celo). Ko je krompir ohlajen, dodamo majonezo, poper in čebulo ter premešamo. Po vrhu potresemo izbrano sveže zelišče ali njihovo kombinacijo. Postrežemo dobro ohlajeno.

Modernejše različice krompirjeve solate pripravljajo brez majoneze, da je jed manj kalorična in manj mastna. Nekateri jo nadomestijo z oljem, drugi z jogurtom ali kombinacijo jogurta in majoneze. Francoski različici izvorno sicer nemške jedi dodajo še gorčico, mnogi pa krompirju v solati dodajo še trdo kuhana jajca.

(Visited 987 times, 2 visits today)
Close