Krompir ponavadi igra vlogo priloge – ali pa dodatka solatam. A če še niste poskusili krompirjeve juhe, ne veste, kaj zamujate. Je gosta, nasitna, kremasta – in odlična za tiste dni ali večere, ko moramo pojesti nekaj res dobrega.
Sestavine:
- 6 rezin slanine, ki jo sesekljamo
- 3 žlice masla
- 1 sesekljana čebula
- 1 sesekljan strok česna6 strips (uncooked) bacon cut into small pieces
- okoli 6 večjih krompirjev (dober kg)
- 4 skodelice kurje ali zelenjavne juhe
- 2 skodelici mleka
- pol skodelice smetane (polnomastne sladke ali za kuhanje)
- sol, poper, po želji čili
- skodelica kisle smetane
- nariban sir (količina po želji)
Priprava krompirjeve juhe:
Zapecite slanino v loncu za juho, koščke shranite za pozneje, maščobi pa dodajte maslo in čebulo ter počasi prepražite, dodajte česen, ko zadiši pa takoj še na koščke narezan krompir, juho, mleko, smetano ter začinite.
Ko zavre, kuhajte dokler ni krompir mehak, nato pa zblendajte s paličnim mešalnikom. Dodajte kislo smetano in koščke slanine, dobro premešajte in kuhajte vsaj še 15 minut. Postreženi juhi dodajte nariban sir.
Namigi:
- Krompir narežite na enako velike rezine – ne prevelike kose.
- Juho lahko zmešate tudi po delih – najprej polovico prelijte v skledo, zblendajte, nato pa vrnite v lonec in zblendajte še vse skupaj.
- Po želji lahko juho poleg s sirom potresete tudi z mlado čebulo in slanino ali pa z ocvirki.