Čemaž je pravo darilo pomladi, ki poskrbi za naše zdravje in nam pomaga pri razstrupljanju. Vsebuje skoraj toliko vitamina C kot limone, bogat pa je tudi s številnimi makro- in mikroelementi, predvsem kalijem, kalcijem, selenom in železom.
Tokrat smo ga z veliko mero previdnosti nabrali in iz njega pripravili okusno juhico.
Sestavine:
- 2 pesti čemaža
- 25 g masla
- 1 srednje velika čebula
- 2 manjša krompirja
- 700 ml jušne osnove ali vode
- sol, poper
- po želji: smetana in parmezan
Priprava:
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Prav tako olupimo krompir, ga operemo in narežemo na manjše koščke. V loncu segrejemo maslo, na katerem posteklenimo čebulo. Dodamo narezan krompir in zalijemo z jušno osnovo ali vodo. Kuhamo tako dolgo, da se krompir povsem zmehča. Liste čemaža očistimo, operemo in grobo sesekljamo. Ko je krompir kuhan, dodamo čemaž (in smetano). Začinimo s soljo in poprom. S paličnim mešalnikom vse skupaj zmiksamo, počakamo, da juha zavre, nato pa takoj odstavimo. Ko juha enkrat zavre, je ne kuhamo več, da obdržimo čim več vitaminov.
Postrežemo lahko z malce naribanega parmezana ali pa z nekaj koščki čemaža ali drobnjaka. Nekateri na gosto kremno juho iz čemaža postrežejo jajce na oko. Zraven se prileže kos domačega kruha.