Kompot je bil včasih klasična sladka pijača. Toplega smo pili ob kosilu, zvečer pa ohlajenega. V starih časih je bil neprecenljiva poletna poslastica Kaj pa danes, še kdo kuha kompot?
Kompot je pijača iz skuhanega sadja. Lahko je skoraj katero koli sezonsko lokalno sadje, pa tudi suho. Lahko se ga dodatno sladka, a najboljši (in bolj zdrav) je brez sladkorja, saj bolj osveži. Ni premočnega okusa, zato ga lahko postavimo ob bok vodam z okusom ali čaju.
Vsebuje ogromno vitaminov, A, B, C, E in K, posebej pa moramo izpostaviti kalij, ogromno magnezija in ogromno železa. Kompot tudi zmanjšuje nivo slabega holesterola v krvi, sicer pa je znan po tem, da uravnava prebavo in dobro hidrira telo …
Recept za kompot
Sadje najprej olupite, odstranite peške in narežite. Čez sadje prelijte vodo, po želji dodajte sok limone in izbrane začimbe. Nato vse skupaj kuhajte približno pol ure na srednji temperaturi, potem pa pustite, da kompot še malo počiva na sobni temperaturi – tako bo bolj okusen.
Namigi za najboljši kompot
- Izberite zrelo sadje – lahko tudi tisto, ki je že preveč zrelo za jesti.
- Osnovni kompot je iz jabolk, ki jim lahko dodamo ščep cimeta.
- Odličen kompot za prebavo je iz sliv.
- Kompot, ki ga ponudimo ob krepkejšem kosilu, naj vsebuje malo janeža, dodate lahko tudi rezino ingverja.
- Poskusite v kompotu različne kombinacije sadja.