Kislo mleko je žal že malo pozabljena tradicionalna jed. Seveda je naprodaj v živilskih trgovinah, toda najboljšega bomo dobili na kmetijah ali pa si ga naredili kar sami.
Za to ni potrebno veliko truda, saj je postopek zelo enostaven. Mleko namreč fermentira s pomočjo mikroorganizmov, ki so prisotni v zraku in mleku.
Kakšno mleko potrebujemo za kislo mleko?
Potrebujemo čim bolj neobdelano mleko, po možnosti nehomogenizirano. Če nimate možnosti obiska kmetije, poiščite najbližji mlekomat, našli pa ga boste tudi v nekaterih trgovinah. Mleko nalijemo v steklene ali keramične kozarčke, posode in postavimo na sobno temperaturo za kak dan ali dva.
Pripravljeno je, ko se začne strjevati in se na njem začne oblikovati smetanasta skorja. Takrat ga prestavimo v hladilnik ali hladen prostor, kjer je obstojno še nekaj dni.
Hitrejši postopek za hladnejše dni
Postopek lahko pospešimo, če uporabimo nekaj že narejenega kislega mleka. V tem primeru na kozarec mleka dodamo veliko žlico kislega mleka in premešamo. Nato jih postavimo v pečico segreto na 50 stopinj Celzija. Pečico izklopimo in pustimo mleko v njej vsaj deset ur.
Okus lahko popestrimo tako, da mu dodamo suho ali sveže sadje, oreščke, semena ali različne dišavnice in začimbe.