7:00 pop KULINARIKA IN RECEPTI

Katera so letošnja najbolj inovativna slovenska živila?

Inštitut za nutricionistiko je včeraj razglasil najbolj inovativna živila leta 2021. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu.

Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo.

Nagrade so prejeli:

  • Engrotuš v sodelovanju z Ano Roš in Pekarno Geršak za pirin kruh z drožmi,
  • kmetija Kukenberger v sodelovanju s kmetijo Kastelic za ekološki jogurt domače jabolko,
  • Ljubljanske mlekarne za sadni skutici Mu Muki borovnica in malina,
  • Mercator IP za izdelke iz Linije Minute, pripravljene bulgurja, kamuta in črnega riža z zelenjavo,
  • Žito za linijo brezglutenskih kruhov Be free in
  • Malinca v sodelovanju z BeLife za brezalkoholno pijačo kombuča z okusom maline.
  • Izobraževalni center Piramida Maribor pa je prejel posebno nagrado za inovativnost izdelkov iz študentskih programov za pirin polnozrnati kruh z manj soli.
  • Posebnost letošnjega razpisa je bila, da so bili proizvajalci vnaprej povabljeni k razvoju polnozrnatih izdelkov. V tej skupini izdelkov je nagrado prejel Spar Slovenija za polnozrnati kruh.

 

Vir: Nutris

(Visited 207 times, 1 visits today)
Close