Že res, da so časi taki, ko moramo misliti na svoje zdravje in v tem duhu tudi zdravo jesti. A kdaj pa kdaj se moramo tudi malo pockrljati in posladkati, dvigniti hormne sreče tudi s kakšno božansko dobro sladico, kakršna so tele rumovo čokoladne, ki smo jih poimenovali kar karantenske, kocke.
Sestavine:
- 3 jajca
- 150 g sladkorja
- 200 g moke
- 1 dcl olja
- 1 dcl ruma
- 1 dcl vroče vode
- 1 pecilni prašek
- 4 žlice kakava
- 3 dcl mleka
- dodaten sladkor in rum za pripravo rumove glazure
- 100 g temne čokolade in 100 g masla za čokoladno glazuro
Priprava:
Penasto umešamo jajca in sladkor, dodamo ostale mokre sestavne razen vode in dobro premešamo, v drugo skledo presejemo vse suhe sestavine, zmešamo in jih presejemo v mokre. Zmešamo, da se vse sestavine povežejo, dodamo vročo vodo in zmešamo. Testo vlijevo v pekač, obložen s peki papirjem in pečemo približno 20 minut na 170 stopinj Celzija (ali je pečeno, preverimo z zobotrebcem). Ko je pečeno, nekajkrat prebodemo z vilicami ali zobotrebcem in namočimo z mlekom.
Ko se ohladi, premažemo z rumovo glazuro – to naredimo iz ruma in sladkorja, po želji lahko dodamo tudi nekaj vode – mešamo v razmerju, da dobimo želeno gostoto.
Damo v hladilnik, da se strdi, nato pa prelijemo še s čokoladno glazuro, ki jo najhitreje in najpreprosteje naredimo tako, da čokolado in maslo segrevamo nad parno kopeljo.
Če sladico pripravljate za mlajše od 18 let, lahko rum nadomestite z mlekom, v glazuri pa z vodo. Po opozorilih ministra za zdravje pa tudi.