Karamelizirana čebula je še slastenjša od prepražene, odlično se poda v popularne burgerje, popestri marsikatero jed, če pa čebulo karameliziramo v polovičkah je idealnega videza za prilogo, tudi k nedeljskemu kosilu.
Sestavine (za 2-4 osebe):
- 2 srednje veliki čebuli – olupljeni in prerezani na pol
- 4 žlice oljčnega olja ali masla
- 3 žlice sladkorja
- 3 žlice balzamičnega kisa
- sol, poper
- po okusu: nekaj kapljic limoninega soka
Priprava:
Pečico segrejte na 200°C. Segrejte maščobo na litoželezni ponvi na srednji temperaturi, dodajte čebulo, posujte s sladkorjem, kuhajte pokrito 10-15 minut, vmes premešajte in obračajte čebulo, dokler je porjavi. Dodajte kis, sol in poper in dobro zmešajte, nato pa posodo predstavite v pečico in pecite 15-30 minut, da se čebula zmehča.
Če nimate litoželezne posode, lahko postopek zaključite na štedilniku tako, da zmanjšate temperaturo, odkrijete posodo in ves čas mešate – v tem primeru priporočamo, da čebulo narežete na nekoliko manjše kose.
Po želji lahko čebulo pokapate še z malo limoninega soka in dodatno začinite.
Če ne marate balzamičnega kisa, poskusite z malo več sladkorja. Poskusite lahko karamelizirati tudi z medom ali kokosovim sladkorjem.