9:00 dop KULINARIKA IN RECEPTI

Karamelizirana čebula

Karamelizirana čebula je še slastenjša od prepražene, odlično se poda v popularne burgerje, popestri marsikatero jed, če pa čebulo karameliziramo v polovičkah je idealnega videza za prilogo, tudi k nedeljskemu kosilu. 

Sestavine (za 2-4 osebe):

  • 2 srednje veliki čebuli – olupljeni in prerezani na pol
  • 4 žlice oljčnega olja ali masla
  • 3 žlice sladkorja
  • 3 žlice balzamičnega kisa
  • sol, poper
  • po okusu: nekaj kapljic limoninega soka

Priprava:

Pečico segrejte na 200°C. Segrejte maščobo na litoželezni ponvi na srednji temperaturi, dodajte čebulo, posujte s sladkorjem, kuhajte pokrito 10-15 minut, vmes premešajte in obračajte čebulo, dokler je porjavi. Dodajte kis, sol in poper in dobro zmešajte, nato pa posodo predstavite v pečico in pecite 15-30 minut, da se čebula zmehča.

Če nimate litoželezne posode, lahko postopek zaključite na štedilniku tako, da zmanjšate temperaturo, odkrijete posodo in ves čas mešate – v tem primeru priporočamo, da čebulo narežete na nekoliko manjše kose.

Po želji lahko čebulo pokapate še z malo limoninega soka in dodatno začinite.

Če ne marate balzamičnega kisa, poskusite z malo več sladkorja. Poskusite lahko karamelizirati tudi z medom ali kokosovim sladkorjem.

(Visited 909 times, 2 visits today)
Close