Regrat je pri nas zelo priljubljen, v glavnem surov, v solati. Če pa ga je kdaj preveč za solato, ga lahko uporabimo v kuhinji tudi na številne druge načine, med drugim za juho.
Za kuhanje so primerni tudi nekoliko starejši listi, ki so manj primerni za solate.
Sestavine:
- regrat
- 2 x toliko krompirja kot regrata (npr. za 250 g regrata, 500 g krompirja)
- 1 dcl mleka
- 1 liter vode ali (še bolje) jušne osnove
- 2 stroka česna (lahko pa tudi čemaž)
- sol, poper, začimbe po okusu (dobro se k regratu poda luštrek ter muškatni orešček, oboje v majhni količini)
- po želji: pražena slanina, popečeni kruhki, nariban sir, kisla smetana, trdo kuhana jajca
Priprava:
Krompir olupite in narežite na majhne kocke ter ga skuhajte do mehkega (okoli 10 minut po tem, ko zavre). Dodajte očiščen regrat in mleko. Ko regrat “ovene”, dodajte vodo ali jušno osnovo, pretlačite oz. zblendajte s paličnim mešalnikom do gladke juhe. Dodajte vse ostale sestavine in kuhajte še nekaj minut, da se okusi povežejo.
Postrežete lahko s popraženo slanino, koščki kruha, trdo kuhanim jajcem, kislo smetano pa tudi z naribanim sirom. In kakšnim od spomladanskih cvetov, ki je pristal v košari med nabiranjem regrata.