Nadevan ali po domače filan piščanec je, lahko bi rekli, naša različica purana – pogosto je to najbolj praznična jed, veliko družin jo pripravi prav za silvestrovo.
Receptov za najboljšo filo je toliko, kot je gospodinj, vseeno je tu osnovni recept za tiste, ki se boste tega projekta lotili prvič.
Recept za filo (nadev)
Nekaj dni star kruh (vsaj pol kile na piščanca – ponavadi pa vsi pravimo: “Več file, boljša večerja.”) narežite na kocke, mu dodate zlato prepraženo sesekljano čebulo, 2 zžvrkljani jajci, sesekljan peteršilj ter sol in poper. Mleko dolivate počasi do želene teksture.
Kako nadev obogatiti?
Nekateri v nadev dodajo prepraženo slanino, drugi prepraženo mešano mleto meso, tretji le nekaj svinjske masti, s katero tudi zalijejo piščanca. Nekateri namesto mleka uporabijo smetano (sladko ali za kuhanje), drugi pa prisegajo na preprostost in pri nadevu izpustijo celo čebulo. Dodate lahko tudi poljubno zelenjavo, npr. korenje, ali pa se poigrate s številnimi okusi začimb.