Odvisno od vrste rastlin in katere dele uporabimo. Najbolj pogosto pripravljamo čaje kot poparek, prevretek in prelivek.
Poparek
Listi in cvetovi vsebujejo največ eteričnih olj. Ta so bolj občutljiva za segrevanje, zato jih običajno pripravljamo kot poparek. To je najbolj pogost in preprost način pripravljanja čaja.
Sveže ali posušene cvetove ali liste prelijemo z vročo vodo in običajno pustimo stati 3 do 10 minut. Med tem časom naj bo posoda oziroma skodelica pokrita, da preprečimo izhlapevanje eteričnih olj. Poparek pred zaužitjem precedimo.
Prevretek
Pri tem postopku trše rastlinske dele (korenine, les, lubje, semena) kuhamo 10 do 20 minut. Sestavine stresemo v hladno vodo, počakamo da zavre in naprej kuhamo na nižji temperaturi. Na koncu prevretek precedimo. Tako se začnejo izločati v vodo tudi obstojnejše zdravilne učinkovine.
Na ta način pripravljamo čaj iz semen pegastega badlja, kostanja, hrasta, vrbe, regratovih korenin …
Prelivek
To je najdaljši postopek priprave zdravilnih napitkov. Za pripravo napitka sveže ali posušene rastline namakamo v vodi od 6 do 12 ur, lahko pa tudi več dni. Namesto vode lahko uporabljamo tudi alkohol ali olje. Takšen čaj uživamo hladen ali pogret.
Na ta način pripravljamo predvsem napitke iz rastlin, ki vsebujejo veliko sluzi in čreslovin, ali pa so občutljive na visoke temperature. Med njimi so lanena semena, islandski lišaj, slez, pelin, tavžentroža …