Skoraj vsi obožujemo palačinke – od klasičnih do bolj bogatih, od sladkih do slanih. Včasih pa nam zadišijo malo drugačne, “ameriške” – bolj debele in predvsem kar se da puhaste.
Toda kako sploh naredimo take palačinke? Poiskali smo hiter in preprost recept.
Sestavine:
- skodelica moke (presejmo jo za najboljši rezultat)
- 2 žlički pecilnega praška
- ščep soli
- 2 žlici sladkorja
- 3/4 skodelice mleka
- 1 jajce
- 2 žlički topljenega masla (ali olja)
Priprava:
Zmešajte moko, sladkor, sol in pecilni prašek. V drugi skledi penasto umešajte jajce, dodajte mleko in maslo (to naj ne bo toplo). Mokre sestavine nato vlijte v suhe in premešajte, da dobite testo, ki mora biti gosto. Pustite 10 minut.
Segrejte ponev in malo olja. Zajemite testo z zajemalko in specite prvo palačinko, jo obrnite in popecite še na drugi strani.
Namigi za najbolj puhaste palačinke
- Ko zmešate mokre in suhe sestavine, ne pretiravajte – testo mora biti polno zračnih mehurčkov. Zmešajte le toliko, da niso vidne prevelike sledi moke.
- Poskrbite, da imate svež pecilni prašek.
- Če imate v kuhinji veliko vlage, pred peko denite testo v hladilnik.
- Teh palačink je obračajte v zraku – obrnite jih z lopatico, nežno.
Puhaste palačinke po svetu v glavnem jedo z javorjevim sirupom in sadjem – lahko pa ih obložite popolnoma po želji. Celo zgolj malo sladkorja v prahu jih naredi božanske.