Prvi vročinski val nas je tokrat dobil še tako rekoč sredi tarnanja o hladnem in deževnem maju – tu je konec šole, bližajo se dopusti, sproščajo se ukrepi … A v tej vročini se marsikomu ne ljubi kuhati. Si predstavljate, da 2 uri nekaj pečete v pečici, ob tem pa kuhate še zapleteno prilogo in še kaj?
Zato smo pobrskali za nasveti in recepti, ki so najbolj primerni prav za tiste “pasje” vroče dneve – ko je prevroče za kuhati.
- V vročih dneh si poenostavite kuhanje – pripravljajte jedi, ki ne zahtevajo dolgotrajnih postopkov in ne segrejejo kuhinje še dodatno. Na primer: šparglji z jajci, bučke z jajci, gobe z jajci – ali pa kar ve skupaj.
- Solate. Sestavin za solate je na voljo na pretek, še več jih bo prav kmalu. Velika skleda solate z zanimivimi dodatki, kot na primer nariban sir, naribano korenje, koruza, fižol, čičerika, je včasih vse, kar lahko pojemo.
- Zelenjavna juha je še ena zadeva, ki ima trenutno obilo lokalnih svežih sestavin. Še ena prednost je, da jo lahko skuhate za nekaj dni – vmes pa le pogrejete in vsak dan npr. dodate še kakšno sestavino, da je malo drugačna. Zadnji dan prikuhajte drobne testenine in servirajte mineštro.
- Testenine so skuhane hitro, lahko pa jih jemo tudi hladne. Odlične za vroče dni so s preprostim pestom ali pa v obliki hladne testeninske solate.
- En dan kuhajte, drug dan ne. To lahko storite tako, da v enem dnevu poleg obroka skuhate še nekaj, kar boste postregli naslednji dan. Npr., za danes rižoto, za jutri polento.
- Skuhajte na zalogo – in zamrznite. Npr. iz mletega mesa (ali pa iz tune) pripravite poletne mini burgerje oz. polpetke. Pol jih specite, pol pa jih shranite v zmrzovalniku za čez nekaj dni, ko jih le še odmrznete in popečete.
- Če pripravljate meso, izberite tako, ki je pečeno hitro – tanki zrezki ali majhni koščki. Popečete jih v voku ali na žaru (žar ponvi).
- Kombinirajte toplo – hladno. Ob mesu npr. ponudite hladno kumarično ali krompirjevo solato ali ohlajeno pečeno zelenjavo, ob krompirju pa skledo zelene ali mešane solate. Tortilje nadevajte s tuno in koruzo … Tako boste ogreli le en del kuhališča.
- Kupite kakovostne sestavine in tako dosezite več okusa. Nato pa ne pretiravajte s prelivi, omakami, smetano in sirom – vse to obrok naredi težji. Dodajte raje žlico jogurta in kup svežih sesekljanih zelišč.
- Ko pa je zares prevroče za kuhati, pa – si privoščite sadje, sladoled ali domač sadni sladoled!