Jota je stara jed, ki izhaja iz tržaških koncev, pri nas pa je poznana predvsem na Goriškem. Lahko jo pripravimo s kislim zeljem ali kislo repo, mi smo se tokrat odločili za različico z repo, saj nam je ta, pripravljena v joti najokusnejša.
Sestavine:
- 500 g kisle repe
- 4 – 6 krompirjev (odvisno od velikosti in od lakote)
- 200-250 g kuhanega fižola (lahk iz konzerve, splaknjenega)
- 2 srednje veliki čebuli
- 2 stroka česna
- lovor
- sol, poper, mleta kumina in rdeča paprika (lahko tudi pekoča, dimljena)
- maščoba po izbiri
- po želji: klobasa, suha klobas in/ali ovcirki
Priprava:
Sesekljano čebulo pražimo v pokriti posodi na srednji temperaturi. Dlje jo bomo “tenstali”, boljša bo – najbolje do mehkega, da se čimbolj razmehča (to pohitrimo tako, da jo posolimo, za karamelizacijo pa dodamo pol žličke sladkorja). Dodamo kislo repo, ki jo po želji prej operemo, malce prepražimo, nato pa dodamo sesekljan česen. Ko zadiši dodamo še ostale začimbe in lovorjeve liste ter zalijem z vodo, da prekrije vso repo. Krompir po večini receptov skuhamo posebej, lahko pa ga dodamo kar v isti lonec – olupljenega in narezanega na kose. Če bomo joto postregli s klobaso, pa jo skuhamo posebej. Ko je krompir v joti kuhan, dodamo še klobaso in/ali suho klobaso ter fižol. Kuham in mešamo do želenega povezanega okusa. Krompir malce pretlačim z vilicami (nekaj kosov lahko pustimo), da se jota zgosti (ni treba dodajati moke ali drobtin).
Preden jo postrežemo, prepražimo še ocvirke, če jih bom dodali jedi, in jih nato prelijemo po joti na krožniku. Zraven se prileže kos domačega kruha!
Kaj pa kislo zelje?
Vir: nasasuperhrana