Jota je stara jed, ki izhaja iz tržaških koncev, pri nas pa je poznana predvsem na Goriškem. Pozimi odlično pogreje, posebej tekne vsem, ki imajo radi ‘jedi na žlico’. Tokrat smo jo naredili s kislo repo – klobaso pa lahko doda vsak sam, po želji.
Sestavine:
- 500 g kisle repe
- 4 – 6 krompirjev (odvisno od velikosti in od lakote)
- 200-250 g kuhanega fižola
- 2 srednje veliki čebuli
- 2 stroka česna
- lovor
- sol, poper, mleta kumina in rdeča paprika (lahko tudi pekoča)
- maščoba po izbiri
- po želji: klobasa (lahko je suha)
Priprava:
Sesekljano čebulo pražimo v pokriti posodi na srednji temperaturi. Dlje jo bomo “tenstali”, boljša bo – najbolje do mehkega, ves čas mešamo. Dodamo kislo repo, malce prepražimo, nato pa dodamo še sesekljan česen. Ko zadiši, dodamo še ostale začimbe in lovorjeve liste ter zalijemo z vodo, da prekrije vso repo.
Da pripravo poenostavimo (pa tudi pomivanje), damo krompir kar v isti lonec – olupljenega in narezanega na kose.
Če bomo joto postregli s klobaso, pa jo skuhamo oz. spečemo posebej.
Ko je krompir v joti kuhan, dodamo še fižol. Mešamo in kuhamo, da se okusi povežejo. Krompir malce pretlačimo z vilicami, da se jota zgosti (tako tudi ni treba dodajati moke ali drobtin).
Postrežemo s klobaso (ali brez), zraven se prileže kos domačega kruha!