8:05 dop KULINARIKA IN RECEPTI

Jesensko kosilo: Kremna rižota z bučo

Tudi jeseni prija dobra rižota. Da ne bo le gobova, tokrat brezmesna rižota z bučo – kremna, okusna in še lepo obarvana za povrhu. 

Sestavine:

  • 6 skodelic jušne osnove (lahko je zelenjavna ali piščančja, lahko pa tudi bučna)
  • skodelica v pire spasirane buče (najboljša bo, če jo spečete, ne skuhate)
  • 3 sesekljane šalotke ali 2 čebuli
  • 2 skodelici riža (Italijani za pravo rižoto priporočajo arborio ali carnaroli)
  • 1 -2 skodelici belega vina (suho)
  • parmezan
  • 8 žlic masla
  • sol, poper
  • začimbe (priporočamo malce muškatnega oreška, nekaj  lovorjevih listov in malo kumine)

Priprava:

Jušno osnovo, bučni pire, sol, poper in začimbe zmešajte v loncu in zavrite, nato pa zmanjšajte temperaturo, da rahlo vre.

V večji ponvi na srednji temperaturi stopite maslo, dodajte sesekljano šalotko ali čebulo in pražite dokler ne postekleni oz dobi rahlo rjave robove. Dodajte riž in mešajte toliko časa, da je vsak riž obdan z maščobo, nato zmanjšajte temperaturo na nizko. Dodajte vino in mešajte, dokler ga riž ne popije.

Dodajte pol skodelice jušno bučne mešanice in mešajte, dokler se ne vpije. Ponavljajte dokler niste porabili 4 – 5 skodelic juhe (po cca pol ure) ter poskusite riž. Če je še trd, dodajte še 1/4 skodelice in ponovno mešajte ter poskusite (in po potrebi nadaljujete s 1/4 skodelice). Ko riž ni več trd, ampak že ‘al dente’, a v kremni omaki – kar naj bi se po originalnem receptu zgodilo po cca 45 minutah kuhanja (odvisno od riža, lahko tudi prej) – pa vmešajte še parmezan in postrezite takoj.

Taka rižota ne ob sebi potrebuje ničesar drugega, lahko pa jo okrasite z nekaj praženimi bučnimi semeni.

(Visited 562 times, 2 visits today)
Close