Preprosta gobova pita, je to mogoče? Je! Gobe, čeprav so na voljo tudi skozi leto, s svojim vonjem in okusom prinesejo pridih jeseni. Boste izbrali šampinjone, jurčke, lisičke? Odlična kombinacija za ta recept so šampinjoni z jurčki! Tako bo jed bogatega okusa, denarnica pa tudi zadovoljna!
Sestavine:
- narezane gobe (računajte okoli 2 -3 skodelice)
- listnato testo (en zavitek bo dovolj za 2 osebi, če pripravljate za 4, dodajte še eno plast)
- 2 čebuli (rjavi)
- oljčno olje, maslo
- sol, poper
- nasekljan timijan (idealno svež)
- parmezan
- 2 do 3 žlice balzamičnega kisa
- kisla smetana (po želji)
Priprava
Segrejte maslo v veliki ponvi na srednjem ognju, dodajte sesekljano čebulo in počasi pražite okoli 10 minut. Posolite, dodajte gobe in mešajte do suhega. Dodajte polovico timijana in balzamični kis ter zmanjšajte ogenj. Kuhajte do zlatega – do karamelizacije (okoli 20 minut). Odstranite s štedilnika.
Pečico segrejte na 170 stopinj Celzija, odvijte listnato testo ter ga položite na s peki papirjem obložen pekač. Če želite višjo pito, uporabite dve plasti. Robove zavihajte, da dobite lep videz ograjice pite (kot pri pici). Obložite z gobjo mešanico.
Pito pecite okoli 30 minut, odvisno od pečice – po 25. minuti spremljajte videz testa, to mora biti zlatorjavo in že na videz hrustljavo. 3 do 5 minut preden jo vzamete iz pečice, jo posujte še s parmezanom, ko jo vzamete ven, pa še s preostankom timijana.
Pred serviranjem počakajte nekaj minut, po želji dodajte nekaj kisle smetane.
Za vegansko razlićico kupite ali naredite takšno testo, namesto parmezana pa uporabite veganski nadomestek sira.