Jesen je čas, ko že prija malo bolj bogata hrana pa tudi kakšna bolj bogata sladica se že prileže. Zato smo tokrat vzeli košarico domačega sadja, za povrh pa temno čokolado in nastala je jesenska pita s sadjem in čokolado, ki zadosti vsem okusom.
Sestavine:
- 200 g moke
- 2 žlički pecilnega praška (ali 3 žličke jedilne sode bikarbone)
- 2-3 jajca
- 120 g sladkorja
- 120 g stopljenega masla ali olja
- 0,5 do 1 dcl mleka
- na koščke narezane slive, jabolka in hruške
- nekaj žlic kakava
- po želji: žlica ali 2 ruma
- 100 g temne čokolade in 1 dcl sladke smetane – za preliv
Priprava:
Do penaste teksture stepite jajca in sladkor, počasi dodajajte maslo ali olje in stepajte še naprej, dodajte še mleko, po želji dodajte še rum.
Presejte moko, pecilni (ali sodo) in kakav v drugo skledo, premešajte, nato pa presejte v skledo z mokrimi sestavinami in premešajte, da dobite homogeno maso. Po potrebi dodajte še malo mleka. Vmešajte sadje.
Vlijte v pekač in pecite približno pol ure na 175 °C. Tako boste dobili mehko, sočno, skoraj kremno pito. Če želite tršo, pa jo pecite med 45 in 60 minut.
Za preliv dajte v kozico smetano in na čim manjše koščke nalomljeno čokolado. Prelijte pito, ko je že – vsaj delno ohlajena.