Site icon Eko Dežela

Jajca: 5 super receptov, kako porabiti velikonočne pirhe

Kam z vsemi pirhi, ko je velika noč mimo? Kuhana jajca lahko v hladilniku hranimo do 7 dni. Mi pa vam dajemo 5 predlogov, kako jih v teh sedmih dneh porabiti.

Jajčni namaz

V posodi zmešamo kislo smetano in skuto. Dodamo naribana trdo kuhana jajca, sesekljano čebulo, česen, peteršilj ter drobno narezan paradižnik. Začinimo s soljo, poprom in rdečo papriko ter dobro premešamo.

 

Polnjena jajca z avokadovo kremo

Trdo kuhana jajca olupimo in razpolovimo. Odstranimo rumenjake. Meso avokada, rumenjake, sok limone, čebulo, malo soli, popra in mlete rdeče paprike zmiksamo v gladko maso. Maso nadevamo v prazno vrečko, ki ji odrežemo vogal in z njo napolnimo jajčne beljake.

 

Hladna testeninska solata s piščancem in jajci

Testenine skuhamo in ohladimo. Piščanca razrežemo na majhne koščke in ga popečemo v ponvi.

Vse ostale sestavine narežemo na poljubne koščke in jih vmešamo v ohlajene testenine. Dodamo še piščanca, začinimo s kislo smetano, majonezo, soljo, poprom, drobnjakom in kisom ter dobro premešamo.

 

Jajca po Škotsko

Kruhovim rezinam odstranimo skorjo in kruhovo sredico namočimo v mleku. Ko se kruh dobro napoji, dodamo meso in začimbe ter vse skupaj temeljito pregnetemo. Trdo kuhana jajca olupimo in vsako povaljamo v moki. Mesno maso razdelimo na 10 kosov. Kupček mesa sploščimo v večjo pleskavico, na sredino položimo jajce in ga zavijemo v mesno maso. Jajca spaniramo. V posodo nalijemo toliko olja, da bodo jajca do polovice v olju. Ko je olje dovolj vroče, na srednji temperaturi ocvremo jajca cca. 8 minut, 4 minute na eni strani in 4 minute na drugi strani.

 

Hladna hrenovo jajčna omaka

Olupljena jajca, kislo smetano in sir skupaj sesekljamo s paličnim mešalnikom. Po okusu solimo in okisamo. Naribamo hren (lahko uporabimo tudi že pripravljenega) in ga vmešamo v jajčno omako. Količino hrena lahko prilagodimo svojemu okusu.

Preberite tudi: Kako jedo jajca po vsem svetu?

Triki in zanimivosti:

  • Če hranimo jajca v hladilniku obrnjena s širšim koncem navzgor, ostanejo dlje časa sveža.
  • Če jajca kuhamo predolgo, postane beljak gumijast, rumenjak pa drobljiv in obkrožen z zelenim robom.
  • Jajčna lupina je lahko bela do rjava. Barva je odvisna od pasme kokoši, v nobenem primeru pa ne vpliva na kakovost jajc.
(Visited 784 times, 1 visits today)