Jesen je tudi čas jabolk in s to sladico ne moremo zgrešiti!
Pecivo z jabolki je v naših krajih zelo priljubljeno, ta jabolčna sladica pa v sebi skriva še kremno, vanilijevo mehko sredico, zaradi katere še posebej prija ob deževnih dneh, pravijo tisti, ki so jo preizkusili.
Sestavine:
- 2 zavitka listnatega testa
- 6 (ali več, 10) olupljenih in očiščenih domačih jabolk
- vanilijev puding, vsaj delno ohlajen
- cimet, sladkor v prahu, rjav sladkor
Priprava:
Jabolka narežemo na krhlje, jih denemo v kozico, dolijemo 0,03 dcl vode ali soka ali limoninega soka, dodamo nekaj žličk cimeta in nekaj žlic rjavega sladkorja ter dušimo slabe pol ure.
Listnato testo denemo v okrogel ali pravokoten pekač tako, da naredimo rob. V pripravljeno testo nadevamo vsaj delno strjen vanilijev puding, nanj pa razporedimo jabolka. Pokrijemo z drugim listnatim testom in pečemo po navodilih (približno 25 minut na 175 °C).
Postrežemo posuto s sladkorjem v prahu, na bolj tople jesenske dni pa jabolčna sladica tekne s kepico vanilijevega sladoleda.