10:00 dop KULINARIKA IN RECEPTI

Istrske dobrote kar doma: recept za bakala

Trenutne razmere nam ne omogočajo, da bi potovali, zato pa lahko s slovensko Istro ostanete v stiku prek pristne istrske kulinarike. 

“Vsi tisti, ki bi jesenske dni radi izkoristili za obisk slovenske Istre, pa zaradi omejitev ne morete k nam, lahko z nami ohranite stik prek odlične istrske kulinarike. Morja in sonca polni okusi naj vas spomnijo na Piran, Portorož, Izolo, Koper in Ankaran ter na bogato zeleno istrsko podeželje,” pravijo na Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper, ki je v sodelovanju z: Občino Ankaran in Turističnim združenjem Portorož, g.i.z. ter Turističnim združenjem Izola, g.i.z. pripravilo kar cel predlog pristnega istrskega jedilnika.

Istrski obed

Istrski obed lahko začnete z bakalajem. Za toplo predjed svetujejo bobiče, pristno istrsko enolončnico na osnovi koruze, fižola in krompirja. Kulinarično popotovanje pa ne more miniti brez istrskega paradnega konja – fužev s tartufi. In kaj izbrati za glavno jed? “Nekaj morskega seveda. Mi vam svetujemo brancina v soli,” pravijo. Istrska pojedina ne more miniti brez sladice. Glede na to, da je v tem obdobju mladega vina na pretek, si lahko pripravite refoškove palačinke. Ste jih že poskusili? Recept najdete tukaj.

Recept za bakala

Sestavine (za 4 osebe):

  • 300 g suha polenovke
  • 2 dcl oljčnega olja
  • 1-3 dcl vode
  • 3 stroka česna
  • ščepec soli

Priprava:

Suh bakala 24 ur namakamo v mlačni vodi. Potem ga kuhamo dve uri z bazičnimi aromami, ki jih uporabljamo za pripravo juhe. Nato ga ohladimo, odcedimo in počistimo, tako da meso odstranimo s kosti. V posodi potolčemo meso z lesenim kladivom (tako kot arome v terilnici), dodamo nekaj olivnega olja (dodajamo po občutku, dokler ga je meso zmožno vpiti) in juho, v kateri smo kuhali bakala. Dodamo še začimbe: svež mlet česen, sol in poper. Vse skupaj znova potolčemo in dodajamo sestavine, dokler ne nastane namaz.

 

Vir recepta: Bujol (Izola)

(Visited 1.136 times, 5 visits today)
Close