Pita brez peke je stalnica povsod, kjer ni preveč časa za pripravo sladic – a ni zato nič manj okusna. Nadev pa je tokrat zelo sezonski in dišeč – bezgov!
Sestavine:
- za “testo” potrebujemo 200 g piškotov (v to pito se podajo polnozrnati ali ovseni, a tudi navadni masleni bodo v redu) in 90 stopljenega masla,
- 1 vanilijev puding in 0,5 l mleka za puding
- 1 dcl limoninega soka
- naribana lupinica bio limone
- 1 dcl bezgovega sirupa
- 1 rumenjak
- 2 dcl smetane za stepanje
- sladkor za posip
- za okras: rezine limone, sveže bezgovo cvetje
Priprava:
Za biskvit zmešate nadrobljene piškote in stopljeno maslo, nato pa denite mešanico v model za torto s snemljivim dnom, pritisnite ob dno in ob robu nekaj centimetrov višje, da dobite videz pite. Ohladite.
Pečico segrejte na 170 °C in pripravite nadev. Skuhajte puding, nato pa vanj, ko se malo ohladi, a preden se strdi, vmešajte limonin sok, limonino lupinico, rumenjak ter polovico smetane. Vlijte v pito in pecite 15 do 20 minut.
Postrežete s stepeno preostalo smetano, sladkorjem v prahu in pustite v hladilniku čez noč. Okrasite z limonino rezino in svežim bezgovim cvetjem.
Hitra priprava s še manj sestavinami
Ko se vam mudi, lahko pito naredite še hitreje, tako da jo nakapate z bezgovim sirupom, prelijete s pudingom, ohladite, nato pa okrasite.