Avtor ur; foto: adobestock 11:39 dop KULINARIKA IN RECEPTI

Hitra, lahka in božanska sladica iz Turčije: ‘sarma’ iz pudinga

Morda ste že slišali za sladico Sultanova sarma ali tudi Pasha Lokum. Gre za hitro in lahko sladico, ki pa je hkrati tudi zelo dekadentna.

Sestavine:

  • 300 g kokosove moke ali zdrobljenih piškotov
  • 4 skodelice mleka
  • 1 skodeliva sladkorja
  • 3/4 skodelice moke
  • 2 žlici koruzne moke ali škroba
  • 3 žlice kakava
  • žlica masla
  • 1 smetana za stepanje
  • po želji: drobljene pistacije za okras

Priprava sladke sarme

Na pekač potresite in razporedite kokos ali zdrobljene piškote, kar predstavlja spodnjo plast sladice.

Zmiksajte mleko, sladkor, kakav, moko in koruzno moko, nato pa dobljeno segrevajte na srednji temperaturi približno 5 minut, da dobite gosto ‘pasto’. Dodajte maslo in zmiksajte – približno 2 minuti. Nato maso vlijte na kokosovo dno v pekaču čimbolj enakomerno.

(Namig: namesto te mase lahko uporabite tudi instant puding, 2 vrečki)

Dobro naj se shladi v hladilniku, vsaj nekaj ur.

Zmiksajte smetano in jo razporedite po sladici. Nato narežite ‘puding’ na 4 trakove, te pa na polovico in nato z lopatko privzdignite rob in “zrolajte” v sarmo. Če se vam to zdi prevelik podvig, lahko tudi le prepognete sladico na pol in dobite nekakšen zavitek.

Sarme posujte s pistacijami in sladica je narejena!

Če pa so komu ob omembi sarm zadišale tiste iz mesa in zelja, je recept tule.

(Visited 219 times, 2 visits today)
Close