Sezona mandarin je že v polnem teku in čas je, da iz njih pripravimo tudi kremno, a osvežilno sladico!
Panakota je italijanska klasika, ki jo lahko pripravimo na poenostavljen način. Iz mandarin pa najprej iztisnemo sok, nato naredimo žele, ki kremi doda obilo svežine – in vitamine!
Ste vedeli, da mandarine uspevajo tudi pri nas?
Sestavine:
- 4 lističi želatine za panakoto in še 4 za žele
- 500 ml smetane za stepanje
- 250 ml polnomastnega mleka
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 vanilijev sladkor
- 500 ml soka iz mandarin
Priprava:
Želatino namočite v hladni vodi.
Smetano, mleko, sladkor in vanilijev sladkor segrejte, da rahlo zavre, vmes večkrat premešajte, da se sladkor stopi.
Umaknite s štedilnika, ožemite želatino in jo vmešajte v kremo. Dobro premešajte, da se popolnoma raztopi.
Zmes nato le še vlijete v kozarce in ohladite – vsaj 6 ur, da se panakota strdi v hladilniku.
Medtem ožemite mandarine in sok segrejte ter vanj vmešajte želatino po enakem postopku. Z želejem napolnite kozarce in pustite hladiti vsaj 2 uri.