Brez krompirja skoraj ni prave domače obložene mize, se strinjate? In čeprav imajo otroci najraje pomfri ali pečen krompirček, nas pa še vedno najbolj prepriča tenstan krompir, kot ga je delala babica, ali pa pire, kremast in smetanast … Je včasih čas in priložnost tudi za kakšno posebno krompirjevo specialiteto.
Gratiniran krompir je praznična jed, ki se ji reče tudi francoski krompir. Tu je recept za osnovno različico, ki je ob polni mizi še vedno najboljša.
Sestavine:
- 1,25 kg škrobnatega krompirja
- 2,5 skodelice naribanega sira
- 1,5 skodelice smetane
- 2 žlički masla
- sol in poper
- timijan
- 2 stroka sesekljanega česna
- peteršilj
Dodate lahko seveda še kup dodatkov, med njimi jajca, slanino, mleto meso, zelenjavo, čili, parmezan, gorgonzolo …
Priprava:
Narežite krompir na tanke rezine, zložite jih v rahlo namaščen pekač, prelijte z mešanico masla, smetane in česna, potresite s soljo, poprom in timijanom, zatem pa še z naribanim sirom. Sledi ponovno plast krompirja in polivka ter sir. Pri zadnji zgornji plasti sir izpustite Pecite pokrito na 180 stopinj Celzija eno uro in pol. Preverite, ali je krompir na sredini mehak, nato potresite preostanek sira po vrhu in zlatorjavo zapecite (10 – 15 minut). Pred serviranjem počakajte nekaj minut in potresite s sesekljanim peteršiljem.