Site icon Eko Dežela

Fuži s kraškim pridihom: nora kombinacija paradižnika in pršuta

Testenine so hitro pripravljene in težko najdemo koga, ki jih zares ne mara. Tokrat smo po navdih za recept šli na Kras! Ker pa nam pršut ni dišal v klasični carbonari, smo osnovo za omako pripravili s svežimi paradižniki, ki so prav zdaj najbolj bogatega okusa. 

Sestavine

(za 4 osebe)

Priprava

Na maslu (ali oljčnem olju) prepražite nasekljano in rahlo osoljeno čebulo do zlatega, nato pa zmanjšajte ogenj in pokrijte posodo. Občasno premešajte. Ko po cca 10 minutah čebula že dobiva rjavo barvo in zadiši po sladkem, dodajte začimbe, premešajte (po potrebi dodajte še malo maščobe). Ko zadiši, dodajte paradižnik, premešajte, zavrite in nato zmanjšajte ogenj ter pustite narahlo vreti vsaj pol ure. Dlje ko boste kuhali omako, bolj slastna bo. Dodajte še žlico oljčnega olja in malo popra, po želji pa še pol pekočega feferona, preden zmešate s testeninami.

Skuhajte fuže, odlijte vodo, ne dodajajte maščobe, pustite na toplem.

V drugi ponvi na malo masla ali olja prepražite pršut. Ko porjavi in je videti hrustljav, umaknite z ognja.

Zmešajte vse skupaj, po okusu dosolite (zaradi slanosti pršuta in parmezana to ponavadi ni potrebno) dodajte parmezan in postrezite!

NAMIG: za ekstra kraški okus čebuli, preden ji dodate paradižnik, dodajte šilce terana, ko alkohol povre, pa dodajte paradižnik.

Jedi se odlično poda skleda sveže zelene solate.

 

(Visited 2.420 times, 7 visits today)