Avtor IF 5:00 pop KULINARIKA IN RECEPTI

FOTO: Zvezdasti janež – privlačna praznična začimba

FOTO: Zvezdasti janež - privlačna praznična začimba

Zvezdasti janež ali janeževa zvezda je že na prvi pogled zelo privlačna začimba. Z zvezdasto oblikovanim plodom polnim semen je bolj podobna novoletnemu okrasku, kot stvaritvi narave.

Do pet centimetrov velike plodove rodi srednje visoko drevo (Illicium verum), ki izvira iz hribovitih predelov jugovzhodne Azije in sodi v družino magnolij.

Dekorativni plodovi

Cvetovi so beli ali rožnato rdeči. Iz njih se razvijejo rdečkasti plodovi, ki imajo šest do dvanajst krakov, v vsakem pa je eno ovalno seme. Plodove oberejo še preden dozorijo in jih posušijo. Med tem postopkom se kraki odprejo in na plan pogleda seme.

Spominja na komarček

Po vonju in sladko pikantnem okusu okusu je podoben vrtnemu janežu in sladkemu komarčku, ki uspevata tudi pri nas. Vzrok je visoka vsebnost anetola v eteričnem olju. Zvezdasti janež je zelo priljubljen v azijskih kuhinjah, kjer ga v kombinaciji z drugimi začimbami dodajajo skoraj vsem jedem. Tako mesnim, kot zelenjavnim in tudi juham.

V Evropi se uporablja predvsem za peko sladic in pripravo toplih pijač, vključno s kuhanim vinom. Za slednji namen uporabljamo cele plodove. Ker vsebujejo veliko eteričnega olja, jih lahko uporabimo večkrat. Naprodaj je tudi mleta začimba a je manj aromatična, kot če uporabimo celo. Zvezdasti janež je ena redkih začimb, ki dolgo ohrani aromo in okus, zato ga zlahka hranimo doma tudi leto dni ali več.

Ste vedeli? Uporabno olje!

Zvezdasti janež so sprava uporabljali le kod kadilo in v zdravilske namene pri težavah s prebavo in prehladnih obolenjih. Iz semen danes pridobivajo tudi olje, ki ga uporabljajo v kozmetičnih pripravkih, zobnih pastah in parfumih. Največji delež pridelane začimbe pa uporabljajo kot surovino za proizvodnjo zdravila proti gripi tamiflu.

 

(Visited 510 times, 1 visits today)
Close