9:00 dop KULINARIKA IN RECEPTI

Flancati – pustna sladica brez marmelade

Flancate smo včasih za pusta jedli dvakrat. Doma kvašene, ko smo šli na obisk pa smo za “pusta hrusta” dobili na mizo krhke flancate (ali kroštule), ki so se kar stopili v ustih.

Tokrat recept za slednje – tiste z vinom.

Sestavine:

  • 140 g moke
  • 2 rumenjaka
  • 20 g masla
  • žlica sladkorja
  • žlica ruma
  • žlica kisle smetane
  • sok pol limone
  • žlica vina
  • ščep soli
  • olje za cvrtje
  • sladkor za posip

Priprava:

V skledo presejemo moko, da bo zračna, v sredini naredimo jamico, kamor dodamo na koščke narezano maslo sobne temperature, rumenjaka, kislo smetano, sladkor,rum, belo vino in limonin sok ter ščep soli.  Zamesimo gladko in voljno testo. Skledo pokrijem in pustimo počivati vsaj pol ure.

Na pomokani površini ga razvaljamo do pol centimetra debelo, nato pa ga narežemo na pravokotnike želene velikosti, ponavadi okoli 5 cm.  Vsakega zarežemo, da dobimo značilno flancat obliko. Trakove lahko prepletemo.

V segretem olju flancate nato ocvremo, med cvrtjem le pretresamo lonec. Poberemo iz olja, polagamo na papirnato brisačko, ko se odvečno olje vpije vanjo, pa jih preložimo na postrežni krožnik in potresemo s sladkorjem v prahu.

Hranimo jih v s servietom obloženi kovinski škatli.

Poglejte si tudi Miške po receptu naših babic.

(Visited 1.142 times, 1 visits today)
Close