Filana oz nadevana (tudi polnjena) jajca so pogosta praznična hladna predjed. Za pripravo niso zahtevna – še najtežji del recepta je po mnenju mnogih lupljenje jajc.
Sestavine za star recept:
- jajca
- majoneza
- kisle kumarice
- kapre
- gorčica
Priprava:
Jajca trdo skuhamo (približno 10 minut), ohladimo, olupimo in prerežemo na polovice. Izdolbemo rumenjake v skledo, primešamo majonezo, da dobimo želeno gostoto, nato pa dodamo na drobne koščke narezane kumarice, žličko gorčice (za 4-6 jajc oz. po okusu) in nekaj sesekljanih kaper. Vse skupaj dobro premešamo in z mešanico nadevamo jajčne polovice. Pred postrežbo ohladimo.
Različice
Seveda imajo filana jajca tudi kup drugačnih različic in sodobnih trendov, med njimi:
- v svetu jim rečejo Deviled Eggs, na njih pa ne sme manjkati mleta paprika;
- mnogi namesto majoneze uporabijo manj mastne kremne namaze ali pa bolj lahko kislo smetano;
- uporabite lahko tudi avokado;
- nekateri rumenjake zmešajo z maslom,
- v velikonočni različici je obvezen hren,
- za pekoče v nadev dodajte še feferon,
- poskusite različne nadeve, od tune in lososa do gobic in slanine, do različnih okrasitev.Več namigov v foto obliki spodaj.
In še namig:
Najlažje se lupijo jajca, izvaljena pred 7 – 10 dnevi. Za lažje lupljenje jajca denite v vrelo vodo, po kuhanju pa jih pustite nekaj časa v hladni vodi. Nekateri pravijo tudi, da pomaga dodatek sode bikarbone, drugi prisegajo na malo kisa.