Mineštre in enolončnice so hvaležne jedi, saj se kuhajo v enem loncu in so običajno pogrete še okusnejše. Tokrat pripravljamo mineštro z lečo.
Leča je stročnica, polna zdravja in je odličen nadomestek mesa. Nekateri jo imenujejo kar super hrana, saj je polna beljakovin, vlaknin in mineralov. Ugodno vpliva na prebavo, na visok krvi tlak, na imunski in živčni sistem. Vse to so odlični razlogi, da se ta starodavna stročnica pogosteje znajde v kuhinjskem loncu.
Sestavine:
- olivno olje
- ena čebula
- tretjina pora
- 3 korenčke
- 200 gramov leče
- timijan
- jušna osnova ali domača začimbna mešanica
- sol, poper
Priprava:
Na olju prepražimo na drobno nasekljano čebulo, da se razpusti. Dodamo na kocke ali kolobarje narezan korenček, narezan por in prepražimo. Dodamo dobro oprano lečo, malo premešamo in zalijemo z jušno osnovo. Ko zavre, dodamo timijan, sol, poper in vse skupaj na majhnem ognju kuhamo toliko časa, da sta leča in korenček kuhana.
NAMIG: Nekateri lečino mineštro na koncu radi zalijejo z nekaj kapljicami sojine omake. Odlično se v to mineštro poda tudi druga (sezonska) zelenjava – cvetača, brokoli ali kaj drugega po vašem okusu.