Medenjaki in december – to dvoje gre zelo dobro skupaj. Ne le, da se z njimi vsi radi posladkamo, lahko so tudi odlično doma narejeno darilo – podarite jih npr. v skodelici za čaj in tako dodate darilu nekaj najdragocenejšega – svoj čas in trud.
Tokrat delamo enostavne, brez gnetenja, brez polnila – a mehke in slastne.
Sestavine (za približno 30 medenjakov):
- 100 g sladkorja
- 100 g medu
- 3 dcl vode
- 7 g sode bikarbone
- 1 jajce
- 250 g moke (za pecivo ali navadne)
- začimbe (cimet, klinčki, muškatni orešček, ingver, kardamom)
- po želji: v medenjake lahko dodamo tudi sesekljane lešnike in orehe
Priprava:
Sladkor, med in vodo zavremo, nato pa kuhamo dokler se sladkor ne stopi in nato pustimo, da se ohladi. Nato vmešamo začimbe in sodo. Dodamo jajce in zmiksamo. V zmes rahlo vmešamo moko – ročno, da dobimo testo. Pokrijemo ga in pustimo počivati na toplem vsaj 8 ur oz čez noč. Testo bo naraslo in bo zelo puhasto.
Polagamo jih na s peki papirjem obložen pekač in pečemo na 170 stopinj Celzija, klasične peke 20- 13 minut. Medenjaki bodo na vrhu hrustljavi, znotraj pa mehki.
Pustimo, da se popolnoma ohladijo.
Nato jih po želji lahko posujemo s sladkorjem v prahu, namažemo s sladkornim prelivom (t.i. ledom – zmešamo sladkor v prahu in malo vode ali ruma) ali pa jih oblijemo s stopljeno čokolado.