Receptov za domači ajvar ni malo, a zanj ne potrebujemo veliko sestavin – nekaj potrpljenja pa le.
Najboljši je, če ga pripravimo iz domačih plodov, kuhamo pa počasi na nizki temperaturi.
Sestavine
(lahko jih tudi prilagodite, to je za ozimnico)
- 5 kg rdeče podolgovate paprike
- 3 kg melancanov
- 1 liter olja
- 10 žlic kisa
- po želji pa še ostra paprika

Priprava:
Specite paprike po 20 minut vsako serijo na 220 °C, enako ponovite še z melancani. Oboje nato očistite – olupite in odstranite semena.
Vse nato sesekljajte v mikserju, blenderju ali podobni napravi. Nato mešanico kuhate v velikem loncu okoli pol ure oz. dokler ne izpari vsa voda. Dodajte pol litra olja in dobro premešajte. Ko se zgosti, dodajte še preostalo polovico in kuhajte vsaj še 20 minut. Tik preden odstavite, dodajte kis, ki bo preprečil, da se ajvar pokvari.
Ko je ajvar kremast in gost, ga vlijte v sterilizirane kozarce, pokrijte, nato pa jih zavijte v deko ali kaj podobnega, da se postopno ohlajajo. Naslednji dan jih dajte v hladilnik ali shrambo.