Če ste med tistimi, ki prisegate na domačo marmelado, potem jo morate poizkusiti iz jagod – in to po tem starem receptu, v katerem je sicer za današnje pojme res veliko sladkorja, a zato jo pač jemo po žličkah.
Če pa si želite domačo jagodno marmelado z manj sladkorja, lahko poskusite tale recept, le maline nadomestite z zrelimi jagodami.
Sestavine:
- 1 kg jagod (če je le možno, naj bodo domače, če jih boste kupili, pa čim bolj aromatične)
- 1,5 kg sladkorja
- žlico žganja (lahko je vodka) za vsak kozarec
Postopek za marmelado
Jagode operite in osušite, narežite, denite v posodo za kuhanje in prekrijte s sladkorjem. Pustite stati 24 ur. Nato počasi segrevamo, da zavre (počasi, da se ne prismodi, lahko dodamo tudi malce vode). Kuhamo okoli ene ure – takrat naredimo preizkus: eno žličko mešanice denemo na krožnik. Če se naredi kupček, na vrhu pa mrenica, je marmelada kuhana.
Nato zblendamo s paličnim mešalnikom, nalijemo v sterilizirane kozarce, na vrh po želji dodamo žlico žganja in še vroče zapremo.