Jabolčni kis je naraven izdelek, ki ima številne koristi. Najboljši možen je domač iz domačih jabolk!
Povprašali smo naokoli in pripravili enostaven recept za domačo pripravo jabolčnega kisa. Zanj lahko uporabimo cela jabolka ali pa le ostanke, pomembno pa je, da so jabolka brez pesticidov.
Sestavine:
- 7 jabolk
- voda (prevreta)
- žlička medu
Priprava:
Jabolka operite in razrežite in denite v steklene sterilizirane kozarce, prekrijte s prekuhano ohlajeno vodo in pustite na vrhu okoli 5 cm. Dodajte žličko medu in premešajte. Nato posode pokrijte z zračnim materialom. Če bo to gaza, tvegate vdor mušic, zato bolj priporočamo npr. filter za kavo.
Posode naj dva tedna počivajo v temnem prostoru, v tem času jih je treba vsak dan premešati, da se sladkor ne usede na dno, obenem pa z mešanjem zagotovimo, da niso posamezni koščki na vrhu na zraku, zaradi česar bi se na njih razvila plesen.
Jabolka v tem času fermentirajo in postanejo rjava, tekočina pa motna. Opaziti morate tudi mehurčke in usedlino. To je normalno. Zelena, temna ali bela plesen pa ni.
Po dveh tednih tekočino precedite v čiste sterilizirane steklene kozarce, jabolka pa zavržete. Kozarce v temnem in toplem prostoru pustite fermentirati še 3 do 4 tedne, da se alkohol pretvori v kislino. Občasno premešajte.
Jabolčni kis je po tem času pripravljen – če je prekisel, ga poljubno razredčite s prekuhano vodo.