Rastline, ki rastejo divje in niso gojene, imajo v sebi številne zaklade narave – predvsem pa so bogate z antioksidanti in vitamini, zato so spomladi prava izbira za na zdrav jedilnik.

Seveda, nabiramo le rastline, ki jih dobro poznamo, sploh pri čemažu moramo biti previdni, saj ga zlahka zamenjamo za 4 strupene rastline.

Sestavine:

  • olje
  • 1 sesekljana čebula
  • 1 na kocke narezan korenček
  • 1 sesekljan por
  • 2 krompirja
  • liter zelenjavne juhe (lahko pa tudi vode)
  • 400 g kopriv, ki jih dobro operete – uporabite liste (svetujemo uporabo rokavic in predpasnika)
  • 50 – 100 g čemaža – liste pregledamo vsakega posebej, če so pravi; če smo se že navzeli vonja, prosimo pomočnika, da preveri, ali gre za čemaž; če za kakšen list nismo sigurni, ga raje zavrzimo
  • 50 g masla
  • 50 ml smetane (za kuhanje ali kisle, po okusu)

Priprava:

Segrejte olje, dodajte čebulo, korenje, por, narezan krompir in pražite dobrih 10 minut. Dodajte juho ali vodo in kuhajte, dokler krompir ni kuhan. Šele nato dodajte koprive in čemaž, po 1 minuti pa juho zblendajte. Poskusite in po potrebi solite, nato pa v juho vmešajte maslo in smetano in postrezite.

(Visited 67 times, 67 visits today)
Close