“Hopsasa, drajsasa, pustna nedelja, lan sem bil krofov sit, letos pa zelja,” gre nekdaj priljubljena pustna pesmica. Da ne boste že “siti” zelja, smo pobrskali za ideje in jedi, ki jih lahko pripravimo iz zelja.

Imate zeljnato glavo, pa ne veste, kaj bi iz nje pripravili?

Zeljnata solata

Najenostavnejša in najbolj logična priprava svežega zelja je v solati. Surovo zelje naribamo ali narežemo na tanke rezine, ponavadi dodamo še kuhan fižol, za preliv pa priporočamo mešanico: oljčno olje, kis, malo gorčice, sol in poper.

Azijska jed z zeljem

Sveže zelje se odlično obnese tudi v woku. Prepražimo poljubno meso, npr. piščančje trakce, čebulo, česen, čili, začimbe, nato dodamo zelenjavo po izbiri in na koncu še sveže sesekljano zelje, dobro premešamo, po želji dodamo še sojino omako. Zelje pride še hrustljavo, zaradi česar je jed zelo zanimiva. Zraven postrežemo riž ali vmešamo rezance.

Ameriška solata za v burger

Naribano zelje, nariban korenček, majoneza, malo paradižnikove mezge in po želji še na tanke rezine narezana rdeča čebula tvorijo odlično solato, ki jo lahko uporabljamo tako kot francosko, torej za prilogo ali v sendviču, zelo dobro se poda na primer v domače burgerje.

Zelje s krompirjem

Kaj pa iz kislega zelja – da ni vedno enako pripravljeno?

Zloženka s kislim zeljem

Kuhan krompir v rezinah zložite v pekač, nanj položite že prepraženo kislo zelje, nato splet plast krompirja. Po vrhu naložite dobro mero kisle smetane in po želji tudi nekaj sira.

Hrustljavi žepki s kislim zeljem

Kislo zelje uporabimo kot nadev za žepke iz listnatega testa. Dodamo lahko prepraženo slanino, na tanke rezine narezano korenje in kislo smetano. Začinimo s celim poprom.

Tortilje s kislim zeljem in klobaso

Klobaso narežite na čim manjše koščke. Čebulo prepražite. K čebuli primešajte klobaso in zelje in še malo prepražite. Nadevajte v tortilje, po želji dodajte malo kisle smetane ali sira, tortiljo nato ali prepognite ali pa zavijte in položite v ponev, da se še malo opeče, ali pa jih pogrejte v pečici.

Tudi iz rdečega zelja smo poiskali nekaj zanimivih idej za na jedilnik:

Rdeče zelje z jabolki

Rdeče zelje z zelenjavno juho ali vodo in zvezdnatim janežem, lovorjem, jabolčnim kisom ter kančkom sladkorja in cimeta zavremo, kuhamo pol ure na zmernem ognju, dodamo jabolka in kuhamo še 15 minut.

Rdeča solata s posebnim prelivom

Solato sestavimo iz rdečega zelja, rdeče čebule, kuhane rdeče pese, jabolk, orehov in pomaranč. Prelijemo jo s posebnim prelivom, npr. vinskemu kisu in olivnemu olju dodamo malo ribezove marmelade in medu.

(Visited 1.658 times, 9 visits today)
Close