Čas oranžnih buč je tudi čas, ko se malo ohladi in ko nam prija bolj krepka hrana. Na vrsto pridejo bolj nasitne juhe, spet se nam zalušta na izletu pojesti kaj krepkejšega od sadja, zaželimo pa si tudi malo popestritve pri kosilu ali večerji. Bučni mafini so kot nalašč za vse to, pa še lepo so videti!
In kaj je pri njih najboljše? Lahko jih naredite v sladki ali slani različici!
Osnovne sestavine:
- 1/3 skodelice olja
- 2 jajci
- 1 3/4 skodelice moke
- 1/3 skodelice ovsenih kosmičev
- skodelica bučnega pireja (oz. zmečkane kuhane buče)
- 1/4 skodelice mleka (oz. rastlinskega napitka za veganske mafine)
- žlička sode bikarbone ali pecilnega praška
- ščepec soli
Za sladke:
- 1/3 skodelice sladkorja ali medu
- žlička cimeta
- 1/2 žličke ingverja
- 1/4 žličke muškatnega oreška
- 1/4 žličke mletih klinčkov
- za okras priporočamo: prepražene ovsene kosmiče z rjavim sladkorjem
Za slane:
- 1/2 skodelice parmezana (ali 1 žlička soli, če ne marate sira)
- 1/2 prepražene nasekljane čebule, ki jo vmešate v bučni pire
- za okras predlagamo: bučna semena, feta sir, parmezan ali koščke pečene buče, lahko tudi začinjene s pekočim feferonom
Priprava:
V eni skledi zmešajte vse mokre, v drugi pa vse suhe sestavine. Najbolj rahli mafini nastanejo tako, da jajca res dobro stepemo, preden dodamo druge mokre sestavine. Nato zmešamo oboje skupaj, a le toliko, da se sestavine povežejo. Če bomo preveč zmešali, bodo mafini “zbiti”.
Pečemo v pekaču za mafine (nadevamo do približno 3/4, saj narastejo) na 170 stopinj Celzija približno 20-24 minut.
NAMIG: Slane mafine lahko postrežete ob golažu, ki bo tako dobil čisto nov pridih, ali pa ob zrezku v omaki, odlično pa se podajo tudi k veganskim jedem na žlico, kot je npr. čili z lečo namesto mesa.