Buče lahko uporabljamo kot sestavino mnogih jedi, tudi sladic. So pa hkrati ti bučni muffini lahko tudi slani – in uporabni kot priloga ali malica!
Sestavine:
- 350 g moke
- 1 jajce
- 220 ml mleka
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- 2 žlici olivnega olja
- 150 – 200 g naribane buče
- posušena olupljena bučna semena
- za SLANE še: okoli 100 g naribanega sira, eno sesekljano čebulo, malo popra ali čilija in žlička soli
- za SLADKE še: okoli 150 g sladkorja, žlička cimeta
Priprava:
V skledi zmešajte moko, pecilni prašek, sodo, sladkor in/ali začimbe. V drugi skledi pa zmešajte mleko, jajca in olje. Nato suhe in mokre sestavine premešajte, le toliko, da se povežejo. Vmešajte še buče in, če delate slane, še sir in čebulo.
Nadevajte posodice za muffine, po vhu posujte nekaj bučnih semen in pecite v pečici, ogreti na 175 stopinj Celzija pol ure oz. kakšno minuto več – preverite z zobotrebcem, če so pečeni.
Preden jih vzamete iz pekača, jih pustite vsaj 10 minut.
K kolačkom iz buče se v sladici prileže malo vanilijevega sladoleda ali stepene smetane.